تحولات منطقه

توکل درجاتی دارد که یکی از آنها این است که در هرکاری که به تو مربوط است به خداوند اعتماد کنی و از آنچه که نسبت به تو انجام می دهد خشنود باشی و بدانی که او جز خیر برای تو نمی خواهد.

تفسیر امام رضا (ع) از آیه "و من یتوکل علی الله فهو حسبه"
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، قرآن مجید در موارد مختلف و متعددی توکل بر خدا را از ویژگی های افراد باایمان می داند و می فرماید: " وَ عَلَی اللهِ فَتَوَکَّلُوا إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ" برخدا توکل کنید اگر ایمان دارید. (مائده، ۲۳)
جبرئیل (ع) در پاسخ به سؤال پیامبر (ص) از او درباره توکل بر خداوند متعال فرمود: دانستن این مطلب که مخلوق نه زیانی می‏زند و نه سودی می‏رساند، نه اعطا می‏کند و نه جلوگیری می‏کند و برکندن چشم امید از خلق. هرگاه بنده چنین باشد، دیگر برای احدی ‏جز خداوند کار نمی‏کند و امید و بیمش از کسی جز خداوند نیست و چشم طمع به هیچ کس جز خدا ندارد و این است توکل.


از این رو است که خداوند در آیات دو و سه سوره مبارکه طلاق می فرماید: "وَ مَنْ یَتَّقِ اللّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لا یَحْتَسِبُ وَ مَنْ یَتَوَکَّلْ عَلَی اللّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللّهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللّهُ لِکُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدْرًا"؛ "هر کس پرهیزکاری کند، خداوند راه خروجی برای رهایی وی از مشکلات‏ قرار می ‏دهد و از طریقی که گمان ندارد، روزیش را می ‏رساند و هر کس بر خدا اعتماد کند و کار خود به وی وا گذارد، خدا برای او کفایت است. همانا خدا فرمان خویش را به نتیجه می‏رساند و آنچه را که بخواهد تخلف ندارد. راستی که خدا برای هر چیزی قدر و اندازه ‏ای معین کرده است."


و نیز در آیه ۱۵۹ سوره مبارکه آل عمران می فرماید: "فَإِذا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَی اللّهِ"؛ "(ای پیغمبر!) همین که عزم کردی و تصمیم‏ گرفتی، به خدا اعتماد کن و کار خود را دنبال کن."
از امیرالمومنین (ع) نقل شده است که فرمودند: توکل بیزاری و برکناری از حول و قوه است و منتظر شدن است به آنچه قدر می آورد.
شخصی از امام رضا (ع) درباره سخن خدای متعال که می فرماید "و من یتوکل علی الله فهو حسبه" سؤال کرد؛ حضرت (ع) فرمودند: "توکل درجاتی دارد که یکی از آنها این است که در هرکاری که به تو مربوط است به خداوند اعتماد کنی و از آنچه که نسبت به تو انجام می دهد خشنود باشی و بدانی که او جز خیر برای تو نمی خواهد و بدانی که حکمت در این است که کارت را به او واگذارکنی و دیگر اینکه به این امر ایمان داشته باشی که خدا چیزهایی می داند که تو از آنها بی اطلاعی و باید علم آنها را به خدا واگذار نمایی و به غیر اعتماد نداشته باشی."
از امیرالمومنین (ع) نقل شده فرمودند: برای ایمان چهار رکن است: توکل کردن بر خدا و وگذار کردن امر به سوی خدا و راضی شدن به قضاء خدا و تسلیم شدن به امر خدا.


پیامبر اکرم (ص) فرمودند: "هر کس به خدا منقطع شود، خدا هر نیازمندی را از او کفایت می کند و هر کس به سوی دنیا منقطع شود خداوند او را به آن واگذار می کند."
از موسی بن جعفر (ع) از پدرانش از پیامبر اسلام (ص) نقل شده که فرمودند: "خداوند عزوجل می فرماید هیچ کسی نیست به کسی غیر من چنگ زند مگر سبب های آسمان ها و سبب های زمین را از او قطع می کنم، اگر از من سوال کند او را نمی دهم و اگر مرا بخواند جوابش نمی دهم و هیچ کس نیست که تنها به من متوسل گردد نه به غیر من مگر اینکه آسمان و زمین را ضامن روزی او قرار می دهم و اگر مرا بخواند او را اجابت می کنم.


البته باید توجه داشت توکل کردن به خداوند تعالی یاری خواستن از او است در وقوع و حدوث آن کار به نحوی که به نفع انسان تمام شود و معنی توکل از کار دست کشیدن نیست.
از امام صادق (ع) نقل شده که فرمودند: طلب کردن روزی را از حلالش ترک نکن زیرا آن بر دینت کمک می کند، مرکبت را ببند و توکل کن.

خبرنگار: آمنه مستقیمی
منابع:
۱- بحارالانوار، ج ۷۱
۲- غررالحکم
۳- اصول کافی، ج ۲
انتهای خبر/


 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۰۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۹
    0 0
    ایه توکل به خدا از جمله ایات نورانی است که بنده حداقل دویست بار در هنگام ناچاری به ان توسل کرده ام و خداوند حکیم به نحوی پاسخ بنده را داده که متحیرم این ایه را روزانه ده بار تلاوت کنید
  • ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۹
    0 0
    به ارواح قدسی مقدسین عالم بنده یک مشکل لا ینحل داشتم هر وقتی به مشکل لاینحل برخورد میکنم با خواندن ده بار ایه توکل به خدا که بر جمیع جهات احاطه کامل دارد مشکل بنده حل میشود ایه توکل بخدا شمس الشموس و همانند در گرانمایه است که از ان نباید غفلت کرد من یتوکل علی الله فهو حسبه و مشکل بنده ظرف بیست ساعت حل گردید خدا بزرگ است و جز او به هیچکس نباید توکل کرد